MIOS Konferencije, Seminari, Forumi

VODITELJICE REGIONALNOG TRENINGA NENASILNE KOMUNIKACIJE

Planirani trening će voditi četiri trenerice. Kratke biografije možete pročitati u nastavku teksta.

 

Ivana Pejić, certificirana trenerica Nenasilne komunikacije i suosnivačica Mreže Nenasilne komunikacije BiH

Ivana Pejić je certificirana trenerica za nenasilnu komunikaciju (CNVC) i suosnivač Mreže Nenasilne komunikacije BiH, koja je dio Centra za nenasilnu komunikaciju kojeg je osnovao Marshall Rosenberg.

Trenerica više od  deset godina jača svoja znanja Nenasilne komunikacije u kontinuiranim edukacijama, primjenjujući Marshallov model u osobnom i profesionalnom životu.

Već nekoliko godina intezivno drži treninge za osobe koji žele razvijati komunikacijske vještine  i usvajati model Nenasilne komunikacije.

Doprinos daje u podršci razvoju škola i školstva u BiH, u okviru organizacije Međunarodnog udruženja „Interaktivne otvorene škole” educiranjem i osposobljavanjem uposlenica škola da integriraju Nenasilnu komunikaciju u školske zajednice.

Nastoji dijeljenjem Nenasilne komunikacije s drugima doprinijeti stvaranju odnosa među ljudima zasnovanim na suosjećajnom povezivanju sa sobom i drugima.

 

Ivona Erdeljac, certificirana trenerica Nenasilne komunikacije i suosnivačica Mreže Nenasilne komunikacije BiH

Moj put učenja i življenja Nenasilne komunikacije počeo je još 1998.godine kada sam prisustvovala prvom treningu Nenasilne komunikacije organiziranom u Udruženju Amica Educa u kojoj sam počela tada i radim još danas. Moj proces učenja praćen je sa nekoliko različitih certificiranih trenerica iz Švicarske a upoznavanje Marshall Rosenberga na Internacionalnim Intenzivnom Kampu u Mađarskoj je samo još dodatno potvrdilo put kojim želim dalje ići.

Spremnost i želju da ono što je osnažilo mene i obogatilo moj život podijelim sa drugim ljudima osjetila sam 2008. godine. Od tada kontinuirano vodim radionice i treninge Nenasilne komunikacije. S početka su učesnici treniga bili profesionalci pomagačkih zanimanja koji su djelovali kao multiplikatori u svom radnom ali i privatnom okruženju. Vremenom, učesnici treninga su sve više bile osobe koje su željele poboljšati svoje mentalno i socijalno zdravlje, osobe koje su imale potrebu za učenjem, rastom i osnaživanjem.

Filozofiju i vještinu Nenasilne komunikacije integriram u sve aktivnosti koje implementiram unutar posla koji obavljam danas. To se uglavnom odnosi na individualni i grupni rad sa osobama kojima je potrebna podrška u unapređenju njihovog mentalnog zdravlja, svakodnevnog socijalnog funkcioniranja, preuzimanja više kontrole nad svojim životom,  pobošljanja socioekonomskog statusa i sl.

Sve ove godine, u dodatnom fokusu mog rada i učenja Nenasilne komunikacije bile su žene. Osnaživanje žena u jednoj zemlji kao što je Bosna i Hercegovina, gdje patrijarhalna tradicija ima jak uticaj na život svih stanovnika, postalo je jedan od izazova kojem i danas idem u susret.

 

 

Snežana Molnar, trener u oblasti nenasilne komunikacije u procesu sertifikacije i suosnivač Mreže nenasilne komunikacije u Bosni i Hercegovini

Kao početak moje priče o nenasilnoj komunikaciji navela bih 1996. godinu kada sam se prvi put susrela sa konceptom koji i danas primenjujem u svom životu i radu. Tih turbuletnih godina nenasilna komunikacija bila je suštinska potreba ljudi u našem okruženju, razumejući tu činjenicu rukovodstvo predškolske ustanove u kojoj sam radila je organizovalo treninge nenasilne komunikacije za svoje zaposlene.

Primenu učenja o nenasilnoj komunikaciji sam nastavila i u narednih 15 godina kroz svoj rad sa decom u predškolskoj ustanovi, a volim da kažem da sam to učenje prenela i na svoju decu kroz vaspitanje.

Kontinuirane edukacije o nenasilnoj komunikaciji po modelu Maršala Rozenberga započela sam 2011. godine kada sam usled ličnih problema bila prinuđena da napustim radni odnos u predškolskoj ustanovi. Ipak želja u meni da svoje znanje i ljubav prema nenasilju prenosim na mlađe naraštaje nije se smanjila, već bih mogla reći da se povećala.

Te godine započela sam svoju trenersku misiju u Bosni i Hercegovini, odnosno u selu Fakovići u opštini Bratunac. Kroz godine rada sa decom iz Fakovića postigli smo izuzetan napredak i veoma sam ponosna na decu iz Fakovića na količini ljubavi i saosećanja koju su mi pružili za sve ove godine rada kao i na napretku koji su ostvarili u povezivanju sa sobom i drugima.

Moje edukacije u ovoj oblasti praćene su od strane više sertifikovanih trenera iz Srbije, Nemačke i Holandije.

Misija mog života i rada jeste da doprinesem stvaranju odnosa među ljudima koji su zasnovani na saosećanju i povezivanju sa sobom i drugima. Ako sam uspela makar i jedno dete ili odraslog čoveka da usmerim na put nenasilne komunikacije smatram da sam bogata žena i neizmerno sam zahvalna na prilici da to i dalje činim.

 

 

Marica Lazić, trener u oblasti nenasilne komunikacije u procesu sertifikacije i suosnivač Mreže nenasilne komunikacije u Bosni i Hercegovini

Marica Lazić je trenerica za nenasilnu komunikaciju u procesu certificiranja.

Suosnivač je i član Mreže za nenasilnu komunikaciju Bosne i Hercegovine koja na  prostoru Bosne i Hercegovine djeluje od rujna 2016.godine.

Od 2005.godine kontinuirano raste u nenasilnoj komunikaciji, po modelu Marshalla Rosenberga, pohađajući razne seminare i treninge za trenere, te usavršavajući svoje trenerske kompetencije.

Od 2015.godine, kontinuirano kreira i vodi seminare nenasilne komunikacije za nastavnike osnovnih i srednjih škola, te želi dati svoj doprinos u osnaživanju nastavnika u radu s djecom, roditeljima i kolegama koristeći ovaj model komunikacije.

Želja joj je širiti nenasilnu komunikaciju u okruženju, te na taj način doprinijeti stvaranju veće povezanosti i razumjevanja među ljudima u komunikaciji jednih sa drugima, ali i u odnosu prema samima sebi.

 

 

Šejla Hodžić Ahmetović, trenerica Nenasilne komunikacije i članica mreže Nenasilne komunikacije BiH

Prvi put sam došla u dodir sa Nenasilnom komunikacijom 2003. godine. Od tada kontinuirano pohađam razne seminare i treninge „Nenasilne komunikacije“. Moja namjera je integracija i primjena ovog  modela u svim područjima, modela koji je mirovnog karaktera i koji nas istovremeno podsjeća da slavimo život. U posljednje vrijeme vodim seminare  za mlade i odrasle. Trenutno sam u procesu certificiranja i članica  Mreže Nenasilne komunikacije BiH od samog početka osnivanja mreže.

 

Ono što me posebno fascinira u Nenasilnoj komunikaciji jeste kada situacija koja naizgled se čini kao nepremostiva počne transformisati i počnemo uviđati da nam život nudi mnogo više mogućnosti nego što mislimo.

Tokom treninga moja želja je da se povežemo, zajedno učimo i rastemo.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.

X